Gyalogtúrák Királyrétről

A Börzsöny turistaatlaszában ajánlott és részletesen leírt túraútvonalak közül többnek is kiinduló vagy célpontja Királyrét. Nem véletlen, hiszen Királyréten lehet a kisvasútnak köszönhetően a legjobban megközelíteni a hegység központját, innen lehet a legegyszerűbben felkeresni a legszebb börzsönyi tájakat.

A csak rövid sétát, kikapcsolódást keresők Királyrét közvetlen közelében, a Bajdázó-völgyben pihenhetnek, ez ideális kirándulóhely gyermekcsoportok számára (ide régebben a kisvasút egyik vonala is elvezetett). Aki nem riad vissza egy rövid, de meredek úttól, annak a királyréti vasútállomás fölött magasodó Várhegy csúcsára is érdemes felkapaszkodni, ahonnan – különösen lombtalan évszakokban – szép kilátás nyílik a környező völgyekre. A tervekben szerepel ide kilátótorony építése is.

A hosszabb túrákat kedvelők Királyrétről lankás terepen túrázva látogathatják meg a Nógrádi várat vagy Kisinóc-Nagyirtáson át a Szob-Nagybörzsöny kisvasutat. A több évre tervezett felújítása után azon a kisvasúton visszatérhet a turista a Dunához, Szobra, vagy a műemlékeiről híres Nagybörzsönybe utazhat.

A legszebb, de kétségtelenül legfárasztóbb túrák a Magas-Börszöny megmászását jelentik. Királyrétről – erőnléttől függően – 2-3 órás túrával érhető el a Börzsöny legmagasabb pontja, a Csóványos, ahol 24 m magas kilátótorony is segít a Börzsöny teljes megtekintésében, sőt, tiszta időben Budapest, a Mátra vagy a Magas-Tátra is kitűnően látható. A kilátótorony tetején egyébként csaknem 1000 m magasan vagyunk a tengerszint felett. A Csóványosnál alacsonyabb, de hasonlóan szép kilátást nyújt a Nagy Hideg-hegy csúcsa is, ahol emellett turistaház is várja a vándorokat, mely több napos túrához is ajánlható.