A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa 864 méteres magasságával, míg Magyarországon az 54. magassága szerint. A csúcs a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található. A hegy egy rétegvulkán maradványa.
A hegyen az 1930-as években a Turisták Inóci Társasága épített turistaházat. 1947-ben készült el az északi oldalon a lesiklópálya, amit később az ország első sífelvonója követett. A felvonót 1985-ben a Magyar Síszövetség újjáépítette. 1994-től kezdve a Lavina SE működtette a felvonókat, pályaelőkészítő géppel kezelte a sípályán a természetes hótakarót, és egész évben hegyi mentőszolgálatot tartott fenn. 2006-ban a turistaházat teljesen felújították, és átépítették a sífelvonókat is, amelyeket a szlovák Tatrapoma cég gyártott.

Az 580 és 850 méteres magasság között fekvő nagy-hideg-hegyi síterep 5 sílifttel (ebből 4 működik), 3,2 kilométernyi pályával, valamint Királyrétre vezető síúttal, a közelben sítúraúttal és szabad stílusú sífutó-pályával várja a sportolni vágyókat. Királyrétről a téli időszakban katonai teherautókkal lehet feljutni a Nagy-Hideg-hegyre.